ABD'ye Green Card başvuruları başladı

Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı veren Green Crad (Yeşil Kart) çekilişi için resmi başvurular başladı.

Greencard başvuruları başladı!

Her yıl 50 bin kişiye ABD’de yaşama hakkı tanıyan, bir süre sonra da Amerikan vatandaşlığının yolunu da açan ‘Yeşil Kart’ çekilişine başvuru ücretsiz olarak yapılıyor.

Türk vatandaşlarının da katılabileceği çekiliş için, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili web sitesinde (www.dvlottery.state.gov) gerekli resmi formların doldurulması gerekiyor.

4 Ekim’de başlayan 2018 Yeşil Kart çekilişine katılmak için son başvuru tarihi de 7 Kasım 2016 olarak açıklandı.

Türk vatandaşlarının son yıllarda ABD’de yaşamak için Yeşil Kart çekilişine yoğun ilgisi görülüyor. Çekilişe katılan Türk vatandaşların her yıl sayısı giderek artsa da ‘Yeşil Kart’ sahibi olacak Türkler’in sayısında bir artış söz konusu olmuyor. 2018 çekilişinde 3 – 4 bin Türk vatandaşının ABD’de yaşama hakkı veren ‘Yeşil Kart’ sahibi olacağı tahmin ediliyor.

“Sahtekar ve aracılardan uzak durun uyarısı”

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, özellikle çekilişe katılacak kişileri, yapacakları başvurularda kesinlikle aracı kullanmama yönünde uyarıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı: “Başvurunuzu kendiniz yapın, aracı kullanmayın. Vize danışmanlarının, vize aracılarının ya da onlar adına başvuru yapmak isteyen diğer kişilerin yardımları olmadan isteklilerin başvurularını kendilerinin yapmalarını önemle tavsiye ederiz. Eğer bir aracıdan yardım alacaksanız, başvurunuzun yapıldığı sırada orada bulunmalı, soruların cevabının doğru olduğunu teyit etmeli ve başvuru tamamlanınca gelen onay sayfasını ve size özel onay numaranızı mutlaka almalısınız. Elektronik onay numarası daha sonra web sitesinden kurayı kazanıp-kazanmadığınızı öğrenmeniz için gereklidir. Bu numara olmadan başvurunuzun durumunu öğrenebileceğiniz sisteme erişiminiz olmayacaktır. Bahsedilen bu aracılar veya danışmanlar, daha sonra yasal olmayan bir şekilde sizden para talep etmek amacıyla teyit numaranızı kendilerinde saklamak isteyebilirler. Lütfen bu bilgileri saklamayı öneren kiş¸ilere karşı dikkatli olunuz. Asla para göndermeyiniz,” sözleriyle uyarıyor.

Çekiliş bedava asla aracılara para ödemeyin

Uzmanlar son yıllarda çekiliş aracılığıyla bir çok sahtekarlığının yapıldığını vurgulayıp, aracılara asla para ödenmemesi konusunda çekilişe katılmak isteyen Türk vatandaşlarını bir kez daha uyardı.

Kimler Başvurabilir?

‘Yeşil Kart’ çekilişine katılmak için,başvuruya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmak gerekiyor. Evli çiftler için de bazı şartlarda koşullar farklılaşıyor.

Bir çiftin birinin çekilişe katılma hakkı bulunan ülkelerden birinin vatandaşı olması diğer çiftin katılma hakkı bulunmayan bir ülkede doğsa bile çiftin çekilişe başvurusunu engellemiyor.

Ancak bu talep, çiftin adlarının ilk başvuru esnasında belirtilmiş olması ve aynı zamanda vizelerini aldıktan sonra yine aynı anda ABD’ye giriş şartı yapmaları koşuluyla geçerli sayılıyor.

Bir kişinin tek bir başvuru yapmasına imkan tanınıyor. Birden fazla yapılacak başvurular iptal ediliyor.

Eş ve 21 yaş altı çocuklar da hak sahibi oluyor

Başvuru sahibi ABD veya herhangi başka bir ülkede olabilir ve başvuru ABD’den veya başka bir ülkeden yapılabilir. Eşler eğer başvuru koşullarına uyuyorlarsa ayrı ayrı başvuru yapabiliyor.

Lotoya katılmaya uygun olmayan ülkelerden birinde doğmuş ancak anne veya babanız o ülkede doğmamışsa veya doğduğunuz sırada o ülkede yasal olarak yerleşik değillerse, anne veya babanızın doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz. Ancak anne veya babanızın doğum yeri olan ülkenin DV 2018 programına katılmaya uygun ülkeler arasında olması gerekiyor. Yeşil Kart hakkından çiftlerin 21 yaş altı bütün çocukları da yararlanabiliyor.

Yeşil Kart çekilişine, aynı yıl içerisinde bir kez başvuru yapma hakkı var. Bir kişi tek bir başvuru hakkına sahip. Aynı kişinin birden fazla müracaat yaptığı tespit edilirse başvuru iptal ediliyor. Yetkililer başvurularda en önemli iptal unsurlarından birini de eksik doldurulan formlar olarak gösteriyor. Eksik olan formlar iptal ediliyor ve başvuru sahibi çekiliş hakkını kaybediyor.
<< Önceki Haber ABD'ye Green Card başvuruları başladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER