ABD'den peş peşe S-400 açıklaması: F35 jetleri Türkiye'ye verilmeyecek

ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, 'Benim vereceğim en iyi askeri tavsiye Rus sistemleriyle çalışan bir müttefike bizim de F-35 uçaklarını vermememiz yönünde olacaktır' dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da 'S-400'ün alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımı yeniden değerlendirilir' açıklaması geldi.

SHABER3.COM

Orgeneral Curtis Scaparrotti, Senato’nun Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda senatörlerden gelen soruları cevapladı. 

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre Scaparrotti, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın alması durumunda F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye tedarik edilmemesi yönünde tavsiyede bulundu.

ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki oturumda Türkiye ve Amerika arasındaki askeri ilişkiler ve iki ülke arasındaki görüş ayrılıkları da gündeme geldi. Amerika’nın Avrupa Kuvvetleri Komutanı Curtis Scaparrotti “Türkiye’yle askeri düzeyde iyi, çok güçlü ilişkilerimiz var. Bazı görüş ayrılıklarımız da var bildiğiniz gibi. Ama dürüst ve samimi şekilde görüşüyoruz. Şu aşamada karşılıklı çıkarlar bağlamında çalışma konusunda çok başarılı olduk” diye konuştu.

Oturumda Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi de gündeme geldi. Amerika’nın Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, “Bu Türkiye için büyük bir karar. Ben liderlerimizin de yaptığı gibi onlarla bizzat konuştum. Rus sisteminin alınması konusunu bir daha değerlendirmelerini umuyorum” dedi.

Orgeneral Scaparrotti, “Benim vereceğim en iyi askeri tavsiye Rus sistemleriyle çalışan bir müttefike bizim de F-35 uçaklarını vermememiz yönünde olacaktır” ifadesini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'S-400'ün alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımı yeniden değerlendirilir' açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, bakanlıkta düzenlenen basın brifinginde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alma girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Palladino, ABD'nin S-400 konusunda pozisyonunun değişmediğini ve Türkiye'nin Rusya'dan bu sistemleri alma girişiminin ABD'yi ciddi şekilde endişelendirdiğini dile getirdi.

'TÜRKİYE'Yİ AÇIKÇA UYARDIK'

Hava savunma sistemi konusunda Türkiye ile beraber çalışmayı ve Türkiye'nin değerlendirmesi için Patriot ve diğer sistemleri teklif ettiklerini belirten Palladino, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'yi, Rusya'dan S-400 satın alması durumunda F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesine neden olacağı ve gelecekteki diğer potansiyel silah transferini riske sokacağı konusunda açıkça uyardık. Ayrıca, Amerika Düşmanlarına Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında S-400 alımına dahil olan devlet veya özel tüm kurum ve kişilerin potansiyel yaptırımlara maruz kalabileceğini de ifade ettik".

ABD Kongresinin geçen yıl çıkardığı "Amerika Düşmanlarına Yaptırımla Mücadele Yasası" (CAATSA), Rus savunma ve istihbaratıyla ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere de yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Dün Senato Silahlı Hizmetler Komitesinin oturumuna katılan ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti de Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye verilmemesi gerektiğini söylemişti.
<< Önceki Haber ABD'den peş peşe S-400 açıklaması: F35 jetleri Türkiye'ye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER