ABD'li yetkili: OHAL sebebiyle yatırımdan vazgeçen firmalar var

ABD’li üst düzey bir yetkili, Türkiye’de OHAL'in artık gereksiz olduğunu söylerken "Türk insanının endişelerinin yanı sıra, uluslararası iş dünyası da endişeli. OHAL nedeniyle Türkiye’ye yatırım yapmayı reddeden firmalar olduğunu biliyoruz" dedi.

SHABER3.COM

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre, Ankara’da bir grup Türk gazeteciye konuşan yetkili, özetle şu mesajları verdi:
Birkaç ay önce olsa iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü durumda olduğunu söylerdim geçmişe göre. Şu an çok daha iyimserim. İlişkilerin olumlu yönde ilerlediğini söylemek için iyi nedenler var. Bence liderlerimiz ilişkilerin düzeltilmesinde kararlılar. 

'SURİYE'DE TÜRK MÜTTEFİKLERİMİZLE YENİ BİR YOL BULMAKTA KARARLIYIZ'

Tillerson buraya geldiğinde ABD’nin Suriye’de, Türkiye’nin güvenlik kaygılarına işaret edecek, yeni bir güvenlik yapısı bulmaya kararlı olduğunu söyledi. Bu süreç devam ediyor. Kişisel değişimlerle ilgili spekülasyonlar olduğunu biliyorum ama bu talimat en üstten, Trump’tan geliyor. Biz Suriye’de, Türk müttefiklerimizle yeni bir yol bulmakta kararlıyız.

'PAPAZ BRUNSON'IN SUÇ İŞLEDİĞİNE DAİR KANIT YOK'

Biz, Türkiye’de, ABD vatandaşlarının ve yerel çalışanlarının dokunulmazlığı olmadığını kabul ediyoruz. Brunson’ın da tutuklu ABD personelinin de suç işlediğine dair bir kanıt görmedik. Beklentimizi Türk hükümetine oldukça net ifade ettik; Trump yönetiminin de Kongre’nin de büyük endişesi var; Kongre’de hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin bu konuda güçlü uzlaşısı var. Sadece Brunson ile ilgili değil, OHAL ile tutuklanan diğer ABD vatandaşları ve ABD personeli ile de ilgili. Bunlar hakkında kanıt olduğuna inanmıyoruz ve onların tutukluluğunun devam etmesinin adaletsiz olduğunu düşünüyoruz. Türk hukukunun doğru kararı vereceğine inanıyoruz.

'OHAL İLE İLGİLİ ÖNLEMLERİ ANLIYORUZ AMA…'

Brunson duruşmasına ABD’nin katılımı, açık mı kapalı mı olacağına bağlı. OHAL olmasaydı yargıçlar bu kararı veremezdi. Türkiye’nin OHAL ile ilgili aldığı önlemleri anlıyoruz özellikle darbe girişiminin ardından; Türk halkının güvenliğini sağlamak için. Ama bunlara artık gerek yok. Türk yargısı ve kanunları, Türkiye’yi, OHAL olmadan savunmak için yeterince güçlü. Ayrıca OHAL’in bazı olumsuz etkileri de olduğunu görüyoruz. Türk insanının endişelerinin yanı sıra, uluslararası iş dünyası da endişeli. OHAL nedeniyle Türkiye’ye yatırım yapmayı reddeden firmalar olduğunu biliyoruz.

<< Önceki Haber ABD'li yetkili: OHAL sebebiyle yatırımdan vazgeçen firmalar... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER