AB'den ertelemeye koşullu onay: 'Anlaşma haftaya İngiltere Parlamentosu'ndan geçmeli'

Avrupa Konseyi, İngiltere Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını önümüzdeki hafta onaylaması halinde İngiltere'nin birlikten çıkışının 22 Mayıs'a ertelenmesini öngören taslak metni kabul etti.

SHABER3.COM



Avrupa Birliği liderlerinin görüştüğü metne göre İngiltere Parlamentosu'nun daha önce iki kez reddettiği anlaşmayı yeniden reddetmesi halindeyse İngiltere'nin çıkışı ancak 12 Nisan'a kadar ertelenebilir.

İngiltere, Brexit'in 30 Haziran'a kadar ertelenmesini talep etmişti. İngiltere'ye ek süre verilmemesi halinde ise 29 Mart'ta AB'den ayrılacak.

22 Mayıs tarihinin belirlenme nedeni, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin 23 Mayıs'ta başlayacak olması ve Avrupalı liderler Brexit'in seçimlerden önce olmasını istiyor.

Taslak kararda ayrıca İngiltere ile AB arasında varılan Brexit anlaşmasının yeniden görüşmeye açılamayacağı bildirildi.

BBC'nin Avrupa editörü Katya Adler ise bu kararın henüz taslak olduğunu, liderler arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Kararın kesinleşmesi ve Brexit'in ertelenmesi için İngiltere dışında AB üyesi diğer 27 ülkenin onayı gerekiyor.

Macron'dan uyarı: Teknik erteleme dışında bir şey için ciddi siyasi değişim gerek
Avrupa Birliği liderleri zirvesi öncesi konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını önümüzdeki hafta reddetmesi halinde, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşma olmadan ayrılacağı uyarısında bulunmuştu.

Emmanuel Macron bugün başlayan zirve öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "İngiltere'deki oylamanın olumsuz sonuçlanması halinde, AB'den anlaşma olmadan ayrılmaya doğru ilerlenecek demektir. Hepimiz bunu biliyoruz. Bu günlerde ve anlarda, net olmak hayati önem taşıyor" dedi.

Macron, anlaşma olmadan ayrılığın vahim ekonomik sonuçları olacağını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Brexit ertelenecekse bu sadece teknik bir erteleme olabilir...Teknik ertelemenin dışında bir şey olması için ise ciddi bir siyasi değişim gerek."

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) düzenli bir şekilde ayrılması için "son ana kadar çalışma" sözü verdi, Brexit'in sorunsuz tamamlanmasının herkesin çıkarına olduğunu söyledi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk dün yaptığı açıklamada Brexit'in kısa süreliğine ertelenmesini kabul edebileceklerini ancak bunun için İngiltere Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını onaylaması gerektiğini söylemişti.

<< Önceki Haber AB'den ertelemeye koşullu onay: 'Anlaşma haftaya İngiltere... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER