ABD'deki müslüman düşünürlerden ortak tavır

ABD'nin batı yakasında ki 12 eyalette faaliyet gösteren PACIFICA INSTITUTE'ın 12 Mart'ta San Diego da, Güney Kaliforniya Savcılık Ofisi ile ortaklaşa düzenlediği Aşırılığa Karşı Müslüman Sesler konulu panelde İslam'ın aşırılıklar karşısında ki tutumu dillendirildi.

ABD'deki müslüman düşünürlerden ortak tavır

Moderatörlüğünü San Diego Üniversitesi Eski Dekanı Prof. Dr. Patrick Drinan’ ın yaptığı panelde konuşmacılar, İslam ve aşırılık konusundaki düşüncelerini değişik bakış açılarıyla değerlendirdiler.

Panelin ilk konuşmacısı San Diego İslam Merkezi imamı Taha Hassane oldu. İmam Taha İslamda aşırılığın yerinin hiç bir şekilde olmadığını belirtti ve konu ile ilgili ayetleri paylaştı. Diğer dinlerinde benzer şekilde aşırılığı reddettiğini vurguladı.

İkinci konuşmacı San Diego Eyalet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kuru ise konuyu siyaset bilimi çevresinde değerlendirerek, aşırılığı oluşturan şartları ve nasıl kontrol edilebileceği hakkında konuştu. Cinayetlerde dünya ortalaması yüzbinde 7,5 iken bunun müslüman ülkelerde 2,5 olduğunu belirtti ve aşırılığın Müslümanlara has bir problem olmadığını ortaya koydu.

Beyan Claremont Yüksek İslam Üniversitesi'nden  [Bayan Clearemont Islamic Graduate School] Prof.Dr. Jihad Türk panelin üçüncü konuşmacısıydı. İsminden hareketle cihat kelimesinin gerçek anlamının doğru için çabalamak olduğunu belirtti. Yakında Beyaz Saray’da gerçekleşen aşırılık hakkındaki programlara katıldığını ve orada konuşulan konulardan ve görüşmelerinden bahsetti. Ayrıca müslümanlar olarak PR problemimiz olduğunu ve bunun için gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Son konuşmacı Kaliforniya Şii cemaatinden Sayed Mahdi Qazwini oldu. Müslümanların açık ve anlaşılır bir şekilde aşırılık ve terörü her fırsatta kınaması ve tutarlı olunması gerektiğini belirtti. Çözüm adına ekonomik, sosyal, politik ve mezhep düşmanlığı konularının ele alınması gerektiğini söyledi. Qazwini ayrıca Müslüman toplulukların dini eğitimden yoksun olarak dini yaşamaya çalışmalarından dolayı da bir çok trajediler ortaya koyduklarını ekledi.

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi ve akabinde katılımcılar samimi bir ortamda düşünce ve fikirlerini paylaştığı ve geleneksel Türk mutfağından lezzetlerin ikram edildiği nezih bir akşamı paylaştılar.
<< Önceki Haber ABD'deki müslüman düşünürlerden ortak tavır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER