ABD'de skandal: Düşünce özgürlüğü paneli Türkiye baskısıyla iptal!

ABD’nin köklü eğitim kurumlarından Columbia Üniversitesi, Türkiye’de düşünce özgürlüğüne yönelik baskıların konuşulacağı paneli AKP hükümetinin baskıları sebebiyle iptal etti.

SHABER3.COM

İptal skandalını panelin moderatörlüğünü yapacak olan Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Türkiye uzmanlarından Steven Cook sosyal medya hesabından duyurdu. 

Columbia Üniversitesi’nin panelin yapılacağı tarihten sadece 2 gün önce ‘akademik standartlar’ bahanesiyle programı iptal etmesi sosyal medyada tartışma doğurdu.

4 NİSAN'DA NEW YORK'TA YAPILACAKTI
 
TR724'te yer alan habere göre New York merkezli Human Rights Foundation (İnsan Hakları Vakfı- HRF) Pen Amerika ile birlikte Columbia Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’deki ifade özgürlüğüne yönelik gelişmelerin konuşulacağı bir panel organize etti. 

4 Nisan’da üniversitenin New York’taki kampüsünde yapılacak olan panelin moderatörlüğünü Washington’un en bilinen Türkiye uzmanlarından Steven Cook yapacaktı. 

STEVEN COOK, TWITTER'DAN DUYURDU

Katılımcılar ise Washington’daki Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nden Sinan Ciddi, Pen Amerika’dan Karin D.Karlekar, Columbia Üniversitesi’nin İnsan Hakları Araştırmaları Merkezi direktörü David Philips ve New York merkezli AFSV direktörü Alp Aslandoğan olarak belirlendi.

ELÇİLİK KONUŞMACI LİSTESİNE MÜDAHALE ETTİ

HRF, Pen Amerika ve Columbia Üniversitesi’nin ortaklaşa organize edeceği panelin ilan edilmesinden sonra Türk Büyükelçiliği yoğun bir lobi faaliyetine girişti. 

Elçilik hem Columbia Üniveristesi gibi prestijli bir kurumda bu konunun konuşulmasına hem de katılımcılar arasında bulunan AFSV direktörü Alp Aslandoğan’a itiraz etti. 

Türk hükümetinin panelin katılımcılarının değiştirilmesi yönündeki baskılarına panelin organizatörleri boyun eğmeyince devreye sponsorlar girdi. Özellikle Alp Aslandoğan’ın panelistler arasından çıkarılmasını isteyen elçilik bunda başarılı olamayınca devreye başka kaynakları devreye girdi. 

SABANCI CENTER'IN PAYI VAR MI?

Gözlemciler iptal kararına dair Columbia Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan Sabancı Center ve Türk hükümeti destekli İstanbul Global Center’a dikkati çekti. 

Türk hükümetinin baskısına maruz kalan üniversite iki gün kala paneli iptal etti. Karar sosyal medyada büyük tepki çekerken üniversiteden resmi bir açıklama yapılmadı. 

Gözlemciler Columbia Universitesinin iptal kararının Amerikan kamuoyunda ifade özgürlüğü bağlamında büyük tartışma doğuracağına dikkat çekiyor.

<< Önceki Haber ABD'de skandal: Düşünce özgürlüğü paneli Türkiye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER