'ABD Türkiye'ye silah ambargosu için çalışma yapıyor'

ABD kongresinin Türkiye’ye silah satışını durdurma yönünde bir karar alabileceği ve bu yönde çalışma yaptığı öne sürülyor

SHABER3.COM

Hürriyet Gazetesi Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel önemli bir iddiayı gazetedeki köşesinde dile getirdi. Buna göre ABD ile yaşanan gerginlik bir üst aşamaya geçmek üzere. Zira ABD Kongresi Türkiye'ye silah satışını ve tedariğini durdurabilir.

Yazıdan ilgili bölüm şöyle:

Türk-Amerikan ilişkileri açısından nisan yine kritik bir ay olacak. New York’taki İran yaptırımlarını delme davasında suçlu bulunan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın cezası 11 Nisan’da açıklanacak. Pastör Andrew Brunson 16 Nisan’da hakim karşısına çıkacak. Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili tasarı 24 Nisan öncesinde aniden Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun gündemine alınabilir. Bir yandan da Türk ve Amerikalı diplomatlar PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Menbiç’ten çıkartılması için varılan anlayış birliğinin uygulanabilir bir anlaşmaya dönüşebilmesi için pazarlığa devam edecek.

Tüm bunlar olurken yürekler F-35’ler gibi büyük projelerle ilgili siyasi beyanlar yüzünden hopluyor ama ABD aslında uzunca bir süredir Türkiye’ye de facto silah ambargosu uyguluyor. Kulağıma gelenlere göre ABD Dışişleri geçtiğimiz hafta içinde Türkiye’ye silah tedarik eden bazı Amerikan firmalarını arayarak kontratlarının yekunu ne kadar diye sormuş. Bahsettiğim firmalar Türkiye’de kullanılan tüm zırhlı araçların üzerine takılan ve piyadelerin kullandığı tüm hafif makinalı tüfek sistemlerini üretiyor.

Anlaşılan Washington’da yönetim tarafı Kongre Türkiye’ye silah satışını durdurma yönünde bir karar alırsa Amerika’da savunma sanayii sektörünün ne kadar etkileneceğini hesap etmeye çalışıyor. Demek ki iş ciddi olabilir.

<< Önceki Haber 'ABD Türkiye'ye silah ambargosu için çalışma yapıyor' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER