ABD rüşvet davası sonuçlandı

4 Nisan günü ABD Adalet Bakanlığı yaptığı duyuruda , ABD Dışişlerinden çalışan ve inşaat ihaleleri dağıtmaktan görevli Zaldy N. Sabino isimli kişinin, bir Türk şirketi ve şirketin Türk sahibinden rüşvet aldıklarını tespit ettiklerini, 25 sayfalık bir iddianame ile duyurmuştu.

SHABER3.COM

Sabino, rüşvetle iş dağıtmak, dolandırmak ve komplo kurmak suçlamalarından tutuklandı. İddianamesinde açıkça yazılmayan Türk şirketinin ise Limak olduğu ortaya çıktı.

Nihat Özdemir'e ait Limak, Türkiye'de aldığı büyük ihalelerle tanınıyor. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir çalışmada Limak'ın, Mehmet Cengiz'in inşaat şirketi Cengiz'in ardından Türkiye'de devletten en çok ihale alan şirket olduğu, dünyada da devletlerden en çok kamu ihalesi alan en büyük ikinci şirket olduğu kaydedilmişti.

Sabino'nun 2012 ile 2017 arasında yüzbinlerce dolar rüşveti Limak'ın ABD'nin Maryland eyaletinde bulunan Desbuild/Limak'tan aldığı ortaya çıktı.

İddianamenin üçüncü sayfasında Amerikalı yetkilinin hangi şirketten rüşvet aldığı yazmasa da, rüşvetle iş dağıttığı kontratların numaraları yer alıyor ve govtribe.com isimli siteden de araştırma yapıldığında, bu kontrat numaradaki işlerin, Desbuild/Limak şirketine verildiği görülüyor.

İşte iddianamenin üçüncü sayfasında yer alan ve Sabino'nun rüşvetle dağıttığı kontratların numarası. Bu sayfadaki ilk kontrat numarası, 84 milyon doları aşan SAQQMMAM-A1-21-2C-C-0-0283.



Bu kontratın Limak'ın ABD ortaklığı Desbuil Limak'ın aldığını ise govtribe.com 'dan görüyoruz.



Kontratın detaylarına girildiğinde toplam ihalenin 145 milyon doları aştığı ve 29 Eylül 2012'de verildiği görülüyor.

<< Önceki Haber ABD rüşvet davası sonuçlandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER