ABD petrol ihracatında Suudi Arabistan'ı tahtından edecek

Kaya petrolünün keşfi siyah altın rekabetinde dengeleri değiştirdi. Petrol üretiminde ilk sıraya yerleşen ABD'nin bu sene Suudi Arabistan'ı geçerek ihracatta da liderlik koltuğuna oturacağı belirtiliyor.

SHABER3.COM

ABD'nin bu yıl içinde dünyanın en büyük petrol ve petrol ürünleri ihracatçısı olma özelliğini, bu unvanı 70 yıldır elinde bulunduran Suudi Arabistan'ın elinden alacağı belirtiliyor.

Rystad Enerji adlı araştırma şirketinin tahminlerine göre çok kısa bir süre öncesine kadar akıllara bile gelmeyecek bu değişim bu yıl içinde gerçekleşecek.

KAYA PETROLÜ DENGELERİ ALTÜST ETTİ

Suudi Arabistan'ın 1950'li yıllarda petrol ihraç etmeye başlamasından bu yana küresel petrol pazarında öncü olduğu, ancak teknolojinin gelişmesiyle Teksas'ta başlayan kaya petrolü üretiminin ABD'nin dünya çapındaki kendi enerji hâkimiyeti çağını başlattığı vurgulanıyor.

BBC Türkçe'nin Times gazetesine atıf yaptığı habere göre Teksas'tan ham petrol ihracatının artmasıyla Rus ve Suudi ekonomilerini zayıflattı. İki ülke fiyatların düşmesini engellemek için üretimlerini kısmak mecburiyetinde kaldı.

Rystan Enerji'nin ortaklarından Per Magnus Nysveen, "Amerikan petrol ve gaz ihracının artmasıyla ABD'nin ticaret açığı buharlaşacak ve dış borçları çabuk ödenecek." diyor.

ÜRETİMDEKİ BİRİNCİLİK İHRACATA TAŞINACAK

Suudi Arabistan, 2017 yılında bir önceki yıla göre petrol ihracatı yüzde 4,7 azaltmasına rağmen 357 milyon 500 bin tonla dünyada en fazla petrol ihraç eden ülke olmuştu. 

Üretimde ise ABD birinci. En çok petrol üretimi 571 milyon tonla ABD'de gerçekleşti. Ham petrol üretiminde ABD'yi, 561 milyon 700 bin ton ile Suudi Arabistan ve 554 milyon 400 bin ton ile Rusya takip etti.
<< Önceki Haber ABD petrol ihracatında Suudi Arabistan'ı tahtından edecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER