ABD’li emekli general: S-400’de ‘bu iş bitti’ demek için erken

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Tükürdüğümüzü yalamayız. Bizim için o iş bitmiştir. S-400'leri teslim alacağız." sözlerine ABD, "F-35 savaş uçaklarını unutun." cevabını vermişti. İki ülke arasında tansiyon yükselirken ABD'li emekli general Ben Hodges, mesajların pazarlığın bir parçası olduğunu ve Türkiye'nin S-400'leri almayacağın iddia etti.

SHABER3.COM

ABD’li emekli korgeneral Ben Hodges, Ankara-Washington arasında karşılıklı mesajlarla tırmanan S-400 krizini değerlendirdi. 

2014-2017 yılları arasında ABD ordusunun Avrupa’daki kara kuvvetlerinin komutanlığını yapan Ben Hodges, Türkiye’nin NATO’nun önemli askeri bilgilerinin Rusya’nın eline geçmesine yol açabilecek bir hamle yapmasına ihtimal vermediğini söyledi.

“Şu anda ‘bu iş bitti’ denilen bir noktada değiliz.” diyen Hodges, “Sonunda aklı selim galip gelecektir. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, müthiş bir adam. Kendisini yıllardır tanırım. O NATO’dan anlar, önemini bilir.” dedi.

PAZARLIĞIN BİR PARÇASI MI?
 
DW Türkçe’ye mülakat veren Hodges, “Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan S-400 alımından vazgeçmeyeceklerini ‘kimse tükürdüğümüzü yalamamızı beklemesin’ sözleriyle duyurdu. Bu kararlılık ABD için ne anlam ifade ediyor?” sorusu üzerine, “Karşılıklı açıklamaları yürütülen pazarlıkların bir parçası olarak değerlendiriyorum.” cevabını verdi. 

Amerikalı general İzmir’de NATO komutanı olarak görev yaptığı dönemde de Türkiye’nin Çin sistemini almasına kesin gözüyle bakıldığını, ancak Türkiye’nin geri adım attığına işaret etti. 

Kendisine yöneltilen diğer sorulara general Hodges’ın verdiği cevaplar: 
 
ABD’nin S-400 itirazının sebeplerini açabilir misiniz? Fiilen S-400 ile 100 F-35 arasında bir tercih yapmakla karşı karşıya olan Türkiye için hangisi ağır basar?

Gizlilik kurallarını ihlal etmeden şöyle izah etmeye çalışayım. F-35’ler sensörle kaplı, S-400 de sensörle kaplı, ikisini aynı yerde bulunduramazsınız çünkü F-35 hakkındaki çok önemli bilgilerin Rusya ya da Çin’e transferi ihtimaline yol açabilirsiniz. 

S-400 şüphesiz çok iyi bir sistem. Ancak bu gelen füzeleri devirecek tek sistem değil. Ayrıca F-35’ler zaten ittifakımız üstünlüğe sahip olsun, halklarımızı koruyabilelim diye üretiliyor. 

Unutmayın ki F-35’lerin belirli parçaları Türkiye’de üretiliyor. Türkiye bu sebeple dünyadaki mevcut en iyi savaşı uçağı olan F-35’lerden 100’üne sahip olmak istiyor.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın verdiği bilgiye göre Rus S-400 hava savunma sisteminin ilk bataryası ekim ayında teslim alınacak.

Peki Türk Hükümeti’nin S-400’lerden geri adım atmaması halinde Washington’un atacağı adımlar, Türkiye’nin büyük ölçüde Batı’ya entegre olan savunma ve askeri yetkinliğini, caydırıcılık gücünü nasıl etkiler?

Samimiyetle şunu ifade edeyim: Bu konu çözümlenecek. Türkiye hem coğrafi konumu hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kadın ve erkek mensuplarının yüksek niteliği sebebiyle hem ABD hem NATO için asli bir müttefik. Aynı şekilde ABD ve Batı da Türkiye için asli öneme sahip. 

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, müthiş bir adam. Kendisini yıllardır tanırım. O NATO’dan anlar, önemini bilir. Bu konuda eninde sonunda doğru zemine ulaşacağımıza güvenim tam.

Bazı uzmanlar Türkiye’nin düşürülen Rus savaş uçağı ve Ankara’daki Rus Büyükelçisi suikastini anımsatarak, S-400’lerle Türkiye’nin Rusya’ya bir tür bedel ödediğini, aslında bunun parasını ödeyip sistemi kullanmayacağını iddia ediyor…

Bunu söyleyenler neden söz ettiklerini bilmiyor. Türk vergi mükellefleri onca paranın hiç kullanılmayacak bir sisteme harcanacak olmasına ne der? Türkiye ciddi, güçlü ve güvenliği için kendi kararlarını veren bağımsız bir ülke. Zorlu bir bölgede yer alıyor. 

Birkaç yıl önce üst düzey bir Türk askeri bana, “Sabah uyanıyorum, bakıyorum kuzeyde Rusya, batıda Balkanlar, doğuda Kafkaslar, güneyde İran ve Suriye.” ded. Adeta cehennem gibi bir bölge. Türkiye’nin bu nedenle müttefiklerine ihtiyacı var. Ancak aynı zamanda kendi savunma sanayisine de sahip olmak istiyor. Ben bunu anlıyorum.

 Ama Batı’ya ya da ABD’ye zarar vermek için, misilleme yapmak için, S-400 alıp bunu kullanmamak… Yok, büyük devletler böyle çalışmaz, benim için Türkiye büyük bir devlet.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD’nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapıyordunuz. Değerlendirmeniz nedir?

Türk halkına ve Türk ordusuna duyduğum saygıdan ötürü spekülasyon yapmak istemem. İlk olarak şunu ifade edeyim: Cumhurbaşkanı Erdoğan demokratik yollardan seçilmiştir. Ben ya da bizler, asla herhangi bir ülkedeki ordunun demokratik seçimlerle göreve gelmiş iktidarının devrilmesi düşüncesini desteklemeyiz.

ABD’nin bu konudaki görüşü çok net. İkinci olarak da, herkesin adil bir yargılama hakkına sahip olması ve Türk ordusunun yeniden Batı ile irtibatı olan, NATO deneyimi olan kadroları oluşturabilmesini ümit ediyorum… 

(Hulusi) Akar liderliğinde Türk ordusunda bunun yeniden sağlanabileceğine inancım tam.

GENERAL HODGES KRİTİK DÖNEMLERDE GÖREV YAPTI

Hodges, Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü, Ankara’daki Rus Büyükelçisi suikasti gibi gelişmelerin yaşandığı bir dönemde ABD’nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmıştı. 

Hodges, halen ABD merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Analiz Merkezi’nde (CEPA) stratejik araştırmalar bölümünün başkanlığı görevini ifa ediyor.

<< Önceki Haber ABD’li emekli general: S-400’de ‘bu iş bitti’ demek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER