ABD, Çavuşoğlu'na "hayır" dedi

Türkiye ile ABD arasında S-400 krizinde son müzakerelerde de herhangi bir mutabakata varılamadı. Üç gündür ABD'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalıları şoke eden bir teklifi masaya koydu. "S-400 için ortak teknik çalışma heyeti teşkil edelim." teklifine ABD Savunma Bakanlığı "gerekli görmüyoruz" diyerek geri çevirdi.

SHABER3.COM

NATO’nun 70'inci kuruluş yıl dönümü kapsamındaki toplantılara katılmak üzere ABD’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun S-400’ler konusunda "ortak teknik çalışma heyeti" teklifine ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon), “Gerekli görmüyoruz.” cevabını verdi.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde katıldığı bir etkinlikte konuşan Çavuşoğlu, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınmasına yönelik anlaşmanın tamamlanmış bir anlaşma olduğunu ifade etmişti. 

Çavuşoğlu, S-400’lerin ABD’nin F-35’leri ve NATO sistemleri için risk teşkil etmediğini güvence altına almak için ABD’ye “ortak teknik heyet” kurmayı teklif etmişti.

"ŞU AŞAMADA GEREKLİ GÖRMÜYORUZ"
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Eric Pahon, dün yaptığı açıklamada böyle bir çalışma grubu kurmayı "şu aşamada gerekli görmediklerini" söyledi. “Şu aşamada teknik bir çalışma grubu gerekli değil.” diyen Pahon, bunun ABD’nin ihtilafa çözüm olarak düşündüğü bir yol olmadığını kaydetti. 

Önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşen Çavuşoğlu dün de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile 40 dakika süren bir görüşme yaptı.

POMPEO: İLERİ DÖNÜK BİR YOL BULACAĞIMIZDAN EMİNİM

Pompeo dün düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile S-400 görüşmelerine devam edeceklerini belirterek, “Sanırım Türk hükümeti ABD’nin pozisyonunu gayet iyi anlıyor. Bizim pozisyonumuz değişmedi.” dedi.

Çavuşoğlu daha önce yaptığı açıklamada, “S-400’lerin tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacağını ve bunların NATO sistemlerine F-35 dahil herhangi bir tehdit oluşturmayacağını başından beri söylüyoruz. Zaten Rusya ile ilk şartımız da buydu ve NATO sistemlerine entegre edilmeyeceği gibi NATO sistemlerine ve bizim sistemlerimize bir risk veya tehdit oluşturmayacak." ifadelerini kullanmıştı.  

<< Önceki Haber ABD, Çavuşoğlu'na "hayır" dedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER