AB saatleri son kez mi geri alıyor?

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri cumartesiyi pazara bağlayan gece saatleri geri alıyor. AB'nin yürütme ayağı AB Komisyonu, kış saati uygulamasına geçilirken üye ülkelerden önümüzdeki Nisan ayı itibari ile hangi zaman diliminde devam edeceklerini belirlemesini istedi.

SHABER3.COM

28 Ekim günü yapılacak saatleri geri alma işlemi bu yıl son olabilir.

AB, internet üzerinden yaptığı ankete 4 milyon kişinin kış saatine geçilme uygulamasına karşı oy vermesi sebebiyle bu kararı aldı.

Komisyon, üye ülkelerin Ekim 2019 yılında yaz saatinde kalarak mı yoksa kış saat dilimine geçerek mi devam edeceğine kalıcı karar vermesini bekliyor.

Saatlerin geri alınmasındaki amaç günlerin kısaldığı kış aylarında gün ışığından daha fazla yararlanarak elektirik enerjisinden tasarruf etmek.

Saatleri geri alma uygulamasından elde edilen tasarruf biçimi günün teknolojisine ve kullanılan enerji kaynaklarına göre değişti.

İlk uygulama 18. yüzyılda başladı

Euronews'e konuşan Kronos saatlerden Pascal Paul, bu uygulamanın ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babalarından Benjamin Franklin tarafından 1784 yılında ortaya konduğunu aktardı. Franklin'in o dönemdeki hedefi aydınlatma için kullanılan mumdan tasarruf etmekti.

Kömürden tasarruf etme fikriyle doğdu

Söz konusu uygulama Birinci Dünya Savaşı sırasında başka bir amaçla devam etti. Paul, "Tarih bu uygulamanın Birinci Dünya Savaşı'nda kömürden tasarruf etmek için yapıldığını gösteriyor." dedi.

Petrol krizi uygulamayı devam ettirdi

Paul, 1976 petrol krizi sebebiyle de saatlerin kış ayları gelince geri alındığını dile getirdi. AB ülkeleri karar alıcıları gerekli düzenlemeleri zamanında tamamlayabilirse önümüzdeki yıl tek zaman dilimi uygulamasının başlaması bekleniyor.

Türkiye'de, 2016 yılından beri yaz saati uygulamasına devam edildiğinden saatler geri alınmayacak.

Euronews
<< Önceki Haber AB saatleri son kez mi geri alıyor? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER