700'ü inşaat şirketi binin üzerinde konkordato ilanı var

Ekonomik kriz ve borç batağına sürüklenen binin üzerinde şirket son birkaç ay içinde ticaret mahkemelerine konkordato başvurusunda bulunurken, bunlara yenileri ekleniyor.

SHABER3.COM

Konkordato ilan eden şirketlerin başını ise, inşaat şirketleri geliyor. Şu ana kadar konkordato ilan eden şirketlerin yüzde 70’e yakını inşaat şirketleri oldu. Ankara merkezli Palet İnşaat ve Ticaret AŞ, önde gelen inşaat şirketlerinden. Özler Grup, Nafia İnşaat, Ceylan İnşaat, Hasoğulları Hafriyat konkordato ilan eden inşaat şirketlerinden sadece bazıları. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yüzde 33 hissedarı uluslararası Astaldi şirketi de girdiği darboğazdan dolayı Roma'da konkordato başvurusunda bulundu.

HER SEKTÖRDE BAŞVURU OLDU

Perakende sektörüne sıçrayan konkordato başvurularına Borsa İstanbul’daki şirketleri de etkilenmeye başladı. Enerji şirketleri, devletten katkı paylarını bir yıldır alamayan sağlık kuruluşları, yine teşvik primlerini ödemediği hayvancılık ve besicilik ile uğraşanlar, temizlik ve hizmet işi ile uğraşanlar, araç kiralama şirketleriyle konkordato listesi uzuyor. 

İŞÇİLER MAĞDUR

Şirketlerin konkordato ilanını değerlendiren avukat Murat Özveri, "Ödeme güçlüğü içerisine düşen şirketler, borçluların icra takibi baskısından kurtulup toparlanmak için zaman kazanmaya dönük iflas erteleme kararları almaları yasaklandı. Ödeme güçlüğü içine düşen şirketler bu kez icra iflas yasasının 285- 309 maddeleri arasında düzenlenmiş olan konkordato kurumuna başvuruyor. Aslında konkordato borçlu şirketlerin alacaklarıyla anlaşarak borçlarını yapılandırmalarına ilişkin bir anlaşmadır. Borçlu, borçlarının en az yarısını ödemek, kalan borçlarını da bir ödeme takvimine bağlamak konusunda alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşma yapmaktadır. Yapılan bu anlaşmanın herhangi bir borç erteleme anlaşmasından farkı ise, anlaşma konusunda devreye mahkemelerin girmesi ve konkordato kabul edildiğinde bazı istisnalar dışında borçlu şirketin kendisine verilen süre içerisinde icra takiplerine karşı korunmaya alınmış olmasıdır" hatırlatmasında bulundu. 

Şirketlerin konkordato kararı almış olmasının tek başına işçilere haklı fesih hakkı vermediğini ifade eden Özveri, konkordato ilanları ile mağdur olanların yine işçiler olduğunu söyledi.

artigercek.com
<< Önceki Haber 700'ü inşaat şirketi binin üzerinde konkordato ilanı var Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER