7 Haziran sonrası büyük değişim

Prof. Kaboğlu, seçim sonrası, yargıdan gelen özürlükçü kararların umut verici olduğunu söyledi.

7 Haziran sonrası büyük değişim

AKP’nin tek başına iktidar şansını yitirmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin kişi ve kurumlar üzerindeki baskısı zayıfladı. Ortaya çıkan rahatlama, yargı kararlarına da yansıdı.

Böcek davası” gibi kamuoyunun yakından takip ettiği davalarla ilgili Taraf’a konuşan Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu, şunları söyledi:

“UMUT IŞIĞI VAR”

“AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmesiyle birlikte özellikle yargı kararlarında bir rahatlama var diyebiliriz. Yargı mensuplarında, ‘Aynı hükümet, devam etmeyecek bir değişiklik olacak’ gibi bir hava söz konusu olabilir veya hükümetin yargı mensupları üzerindeki gücü sınırlanmış olabilir. Peki, bu çıkan kararlar istisnai midir? Devam edecek midir? Bir tahmin yapmak oldukça güç. Ancak şunu söyleyebilirim ki, bir umut ışığı var. Hukuka aykırı, anayasaya aykırı tutuklamalara hep karşı çıkmak gerekir. 12 yıl boyunca böyleydi, şimdi de öyle devam eder dememek gerekir. Verilen cezalar, özellikle basın camiasına yönelik tutuklamalar sansasyonel olaylar olarak kalmaz. Yargıdaki rahatlama umut verici, önümüzdeki süreçte de böyle olacağını temenni edelim.” 7 Haziran seçiminden sonra yargının verdiği bazı kararlar şöyle:

(10. HAZİRAN ) GAZ SIKAN POLİS

Gezi Parkı direnişinin simgelerinden Kırmızılı Kadın Ceyda Sungur’a gaz sıkan polis memuruna 20 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı ertelerken, sanık polis ayrıca 600 fidan dikme cezasına çarptırıldı.

(11. haziran) 3. KÖPRÜ
3. köprünün Beykoz ve Rumelifeneri’ndeki bağlantı yollarının imar planına yargıdan iptal geldi. Mahkeme, Çevre Düzeni Planı’na aykırı olan planın ekolojiyi bozacağı tespitinde bulundu.

(11. HAZİRAN) SENDİKA BARAJI

PAK Turizm İşçileri Sendikası, kendilerine uygulanan yüzde 3’lük ülke barajına karşı hukuk mücadelesini kazandı. Anayasa Mahkemesi, barajı yüzde 1’e düşürdü.

(13. HAZİRAN) OKUL MÜDÜRLERİ

Danıştay, müdür yardımcılarının 4 yılda bir değişecek müdürle birlikte değişmelerine ilişkin yönetmelik maddesini iptal etti. Danıştay, bu kararıyla görevden alınan 8 bin 403 okul müdürünün görevine dönmesinin kapısını açtı.

(22. HAZİRAN) GÖKÇEK DAVASI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “provokatör” tweeti attığı gerekçesiyle hakaret davası açtığı Mustafa G. beraat etti.

(26. HAZİRAN) BÖCEK DAVASI


Erdoğan’ın Başbakanlık’taki çalışma ofisine dinleme cihazı konmasıyla ilgili olarak 13 kişinin yargılandığı davada karar açıklandı. İki polis memuruna hapis cezası verilirken 8 kişi de beraat etti. Firari 3 sanığın ise dosyası ayrıldı.

ERDOĞAN’A HAKERET DAVALARINDA BERAAT

(11.06.2015) -”Kaçak Saray’ın Kaçık Sultanı” başlıklı haber nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanan İleri Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hanife Şahan, davanın ilk celsesinde beraat etti.
(12.05.2015) Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer hakkında, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava reddedildi.
(15.06.205) -Denizli’de Erdoğan’a hakaret ettikleri savıyla haklarında dava açılan 23 kişiden 22’si beraat etti.
(16.06.2015) -Urla Vilları’na ilişkin yaptıkları haberler nedeniyle Taraf muhabiri Miray Tamer ve Cumhuriyet muhabiri Emre Döker hakkında açılan Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturmalarında savcı ‘basın özgürlüğünü’ gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi.
(18.06.2015) -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla tutuklanan gazeteci Gökçe Fırat Çulhaoğlu, tahliye edildi. 18 gün tutuklu kalan Fırat, avukatlarının itirazı üzerine 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakıldı.
(23.06.2015) -Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde İzmir’de yaptıkları basın açıklaması sırasında attıkları sloganlar nedeniyle ‘Erdoğan’a hakaret’ davası açılan yedi Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi hakkında beraat kararı çıktı.

MİRAY TAMER - TARAF
<< Önceki Haber 7 Haziran sonrası büyük değişim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER