6 ayda ne değişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında ABD ziyareti öncesi Rıza Sarraf''ın tutuklanmasıyla ilgili bir soruya 'Ülkemizle alakalı bir konu değil. Açıkça söyleyeyim' demişti. Erdoğan 6 ay sonra yaptığı ikinci ABD ziyaretinde ise Sarraf'a kefil oldu. Masum olduğunu savundu. Erdoğan Zarrab'ı yargılayan hakim ve savcının da Hizmet Hareketi'nin talimatlarıyla hareket ettiğini savundu. Kamuoyu şimdi 6 ayda neyin değiştiğini merak ediyor.

'Bizimle ilgisi yok'dan 'suçsuz'a!



'BİZİMLE İLGİSİ YOK'DAN 'SUÇU YOK'A!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD'de tutuklanan, 17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu'nun kilit ismi Rıza Sarraf hakkında konuştu, sahip çıktı. 

ABD'Lİ HAKİM VE SAVCIYI CEMAAT'LE BAĞLANTILI GÖSTERME ÇABASI

Erdoğan "Biden ile görüşmemizde yargı konusu açıldığında Rıza Sarraf konusunu da gündeme getirdim. ABD Adalet Bakanlığı’nın bu davayı havale ettiği mahkeme de ilginç. Savcı Bharara da hâkim Richard Berman da Türkiye’de daha önce Cemaat tarafından ağırlanmış isimler. Yani Adalet Bakanlığı Sarraf’ı tutup orada Cemaat'in yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor. Biden’a bunları anlattım. ‘Ben bu kadarını bilmiyordum’ dedi." iddiasında bulundu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sarraf'ın Emine Erdoğan'ın kurucusu olduğu TOGEM'e bağış yaptığına dair belgelerin ABD'deki Sarraf dosyasına girmiş olmasını hatırlatıp, kendisine yönelik bir soruşturmanın olamayacağını savundu. Erdoğan şöyle dedi:

"ABD hukuk sisteminde ‘egemen bağışıklık’ diye bir madde var. Buna göre devlet başkanlarının herhangi bir mahkemeye konu yapılabilmesi mümkün değil" 

ERDOĞAN YOLSUZLUK ŞÜPHELİSİ SARRAF'A KEFİL OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sarraf'la ilgili 'Neticede bizim vatandaşımız olduğu için, hukukunu aramak zorundayız. Bu Rıza Sarraf değil de bir başka vatandaş da olabilirdi. ABD, Türkiye’de bir vatandaşının tutuklanmasına nasıl duyarsız kalamıyorsa, biz de herhangi bir vatandaşımızın bir başka ülkede tutuklanmasına duyarsız kalamayız. Kaldı ki gerek Adalet gerek Ekonomi Bakanlığı'mızın yaptıkları çalışmalara göre, bu kişinin bir suçu da bulunmuyor. İran da aynı şeyi söylüyor. Ancak buna rağmen bu kişi 6 aydır ABD’de tutuklu durumda.' ifadelerini kullandı.

Ancak Erdoğan'ın iddia ettiğinin aksine Sarraf'ın ortağı Babek Zencani İran'da tutuklu. Ve Zencani mahkemede milyarlarca dolarla ilgili Sarraf'ı adres gösterdi. 

Öte yandan Erdoğan'ın Rıza Sarraf meselesini ABD Başkan Yardımcısı'na kadar taşıyıp kefil olması dikkat çekti. Çünkü İranlı iş adamı ABD'de tutuklandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Mart'ta ABD'ye giderken konuyla ilgili soruya 'Rıza Zarrab'la ilgili varsa bir şey onu zaten orada, Rıza Bey'in avukatları da gerekli cevabı, gerekli şekilde onlara her halde vereceklerdir ve kendisini de savunacaklardır. Bu zaten ülkemizle alaka bir konu da değildir. Bunu da çok açık ne söylemiş olayım' demişti.

Cumhurbaşkanlığı sarayı da o günlerde ilginç bir uygulama başlatmış ve Zarrab'a ilgili soru yasağı getirmişti. Sarayın gerekçesi 'Zarrab'ın bizimle ne ilgisi var' olmuştu. Fatih Portakal canlı yayında sansüre tepki göstermişti.



<< Önceki Haber 6 ayda ne değişti? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER