'572 avukat tutuklandı, 1488 avukata zulme varan kötü muamele yapıldı'

Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü (IBAHRI) tarafından yüzlerce avukatın tutuklu olduğu Türkiye’ye ilişkin olarak bir açıklama yayımlandı.

SHABER3.COM

Birlik, OHAL süresince 1488 avukatın zulme varan kötü muameleye maruz kaldığını, 572 avukatın tutuklandığını, 79’unun ise hapis cezasına mahkum olduğunu duyurdu. Hükümete, avukatlara dönük kötü muamelenin son bulması çağrısında bulunan IBAHRI, keyfi olarak gözaltına alınanlar veya kovuşturmaya uğrayanlar hakkındaki işlemlerin durdurulmasını, tutukluların ise serbest bırakılmasını istedi.

Enstitünün Eş Başkanı Hans Corell, Türkiye’de insan hakları ve demokrasiyi savunan çok sayıda kişinin tutuklu olmasının endişe verici olduğunu söylerken Ankara’yı bağlı olduğu uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya çağırdı. IBAHRI’nin diğer Eş Başkanı Micheal Kirby ise gözaltındaki avukatların işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarına ilişkin raporların endişe verici olduğuna dikkat çekti. Üyesi avukatların çoğunluğunun tutukluğu olduğu Ezilenlerin Hukuk Bürosu ise yaptığı açıklamada, büro avukatlarından Can Tombul’un 18 Ocak sabah saatlerinde evi ve bürosunun hukuka aykırı şekilde aranarak gözaltına alındığını anımsattı. Bu süreçte soruşturmanın savcısının değiştiği ve savcı ile kolluğun şimdiye kadar hiç soruşturma işlemi yapmadığına vurgu yapılarak, gözaltı süresinin keyfi biçimde uzatıldığını söyledi. Açıklamada, dosyanın komplo ile kurulduğu savunularak, “Serbest bırakılmalıdır” denildi.
<< Önceki Haber '572 avukat tutuklandı, 1488 avukata zulme varan kötü... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER