5 yıl altı cezaları kapsayacak 'İstinaf düzenlemesi' yolda

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin, Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davaya ilişkin verdiği onama kararı Yargıtay’a taşınırken, emsal olabilecek bir karar hazırlığı mesajı geldi.

SHABER3.COM

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in de, Cumhuriyet davası ile ilgili "Beş yıl altı cezaların istinafta kesinleşmesi hak kayıplarına neden olabilirler. Ancak bu konu yasa değişikliği ile çözülmesi gerekir" değerlendirmesi yapması sonrası ilk adımın atılacağı belirtiliyor.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni bir yasal düzenlemenin hazırlandığını açıkladı.

Gazetelerin Ankara temsilcileri ve muhabirleriyle düzenlediği sohbet toplantısında konuşan Gül, son örneği Cumhuriyet davasında yaşanan beş yıl altı hapis cezalarının istinafta kesinleşmesine ilişkin olarak, geçen hafta istinaf başkanlarıyla konu üzerinde görüştüklerini belirtiyor.

Üç yıllık istinaf uygulamasına ilişkin sorunları çözümleyen yeni bir yasal düzenleme hazırlandığını, nisan veya mayısta TBMM Başkanlığı’na sunulacağını kaydeden Gül, toplu davalarda aynı fiilden verilen kararlarda kendi içinde bir itiraz-denetim ya da Yargıtay’da temyiz üzerinde çalışma yapıldığını ifade ediyor. 

"Bu konuda adaletsizlik var mı, yok mu üzerinde çalışıyoruz" diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Aile, iş, terör yargılamalarında yığılma var. Dosyaların üç-beş yılda istinafta beklemesi istediğimiz bir şey değil. Adalet duygusunu tatmin edecek şekilde hızlı karar verilmesi gerekiyor. Bu konularda, uygulamaya dönük aksaklıkları çözme noktasında mutfağımızda bir çalışma yapıyoruz. Aynı fiille ilgili bir ceza istinafta kesinleşiyor, diğerine temyiz yolu açık. Kendi sistemi içinde çözülmesi ya da Yargıtay’a gitmesi yönünde kanun boyutuyla bir düzenlemeye ihtiyaç var mı değerlendiriyoruz. Bu konuda çalıştay da yapacağız. Toplu davalarda aynı fiilden verilen cezaların temyiz yolunun açılıp açılmayacağını tartışıyoruz. Daha sonra tamamlayacağımız çalışmayı da nisan veya mayısta Meclis’in takdirine sunacağız.”

Af olarak bilinen infaz düzenlemesi hakkında da konuşan Gül, “O konu Meclis’in takdiri. Şimdi de Meclis kapalı” ifadesini kullandı.
<< Önceki Haber 5 yıl altı cezaları kapsayacak 'İstinaf düzenlemesi' yolda Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER