Yerli arabayı yapın, yoksa...

Bitmeyen masalda bu sefer AKP lideri Erdoğan kükredi. Daha önce "babayiğit" diye hitap ettiği 5 firmanın (Anadolu, BMC, Turkcell, Zorlu ve Kıraça) işi ağırdan aldıklarından dert yanan Erdoğan, "Bizi oyalamasınlar. Seçimden sonra hesabını sorarım." dedi.

SHABER3.COM

Türkiye için bitmeyen bir masala dönen “yerli araba” 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahallî İdareler Seçimi’nden önce yine tartışılıyor. 

Bu sefer eleştiriler muhalefetten değil, bizzat Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, "Bizi oyalamasınlar, hesap sorarım." dedi.

İsveçli otomobil firması SAAB'ın üretimini durdurduğu iki model 2015 yılında TIR'la Türkiye'ye getirilmişti. Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık bu gerçeği gizleyerek, üç damalı otomobili, "TÜBİTAK'ta geliştirilen yerli otomobilimiz." diye tanıttı. AKP bu sahtekârlık için SAAB'a 40 milyon euro ödedi. 

2010’DAN BERİ YERLİ ARABA MASALI ANLATILIYOR

2010 yılından beri her seçim öncesinde “yerli arabamız yollarda” afişleri ile oy toplayan AKP lideri Erdoğan bugün Ankara’da gençlerle biraraya geldi. Atakule’deki buluşma sosyal medya hesapları üzerinden de paylaşılırken, Erdoğan gençlerin yerli araba sorusu ile karşılaştı. 

Yerli otomobile talip olan 5 ortağın yavaş ilerlemesinden şikâyet eden Erdoğan, "Yerli otomobilde biraz gevşeme var. Bizi oyalamasınlar, gerekirse yabancı yatırımcılarla da görüşürüz.” dedi.

ERDOĞAN: BİZİ OYALAMASINLAR, YOKSA…

Erdoğan, her türlü desteği, teşviği vermelerine rağmen firmaların işi hafife aldıklarını söyledi. 

“İstediğim şey belli. Bizi oyalamasınlar. Yoksa başka arayışlar içine girme zorunda kalacağız.” diyen Erdoğan, “Biz bir an önce adımı atacağız. Gerekirse yurtdışından yatırımcılar bulacağız, Türkiye'den de ortak yatırımcılar vereceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan şunları kaydetti: “Biraz gevşeme var. Şu seçimlerin ardından bunları masaya yatıracağız. 5 önemli firma imzaları attı. İmzayı attınız, başlayacaksınız. Ya başlayacaksınız ya başlayacaksınız. Başlamazsanız hesaplaşacağız."

TARİH: 2 KASIM 2017 YER: SARAY | (Soldan sağa) Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan.
 
PROTOKOL 2017'DE İMZALANDI, FABRİKADAN ESER YOK!

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumun üyeleri Anadolu Holding (Tuncay Özilhan), BMC (Ethem Sancak), Kıraça Holding (İnan Kıraç), Turkcell ve Zorlu Holding (Ahmet Nazif Zorlu), 2 Kasım 2017'de protokole imza atmıştı. 

2018 yılı aralık ayında Anadolu, BMC, Kıraça, Turkcell ve Zorlu grupları tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir sunum yapılmıştı. 

Yerli otomobil fabrikasının nereye kurulacağı da meçhul. 

Protokole imza atan ortaklardan ikisinin projeden çekilmek istediği, ancak hükümet baskısından endişe ettiği için adım atamadığı belirtiliyor.   


<< Önceki Haber Yerli arabayı yapın, yoksa... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER