4G için geri sayım başladı!

Erdoğan’ın eleştirilerinden sonra 3 ay ertelenen 4G frekans ihalesi için son viraja girildi...

4G için geri sayım başladı!

Yerlilik ve Ar-Ge oranının arttırıldığı 4G frekans ihalesinin şartnamesi mobil operatörlere verilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5G’yi konuşuyor. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” sözlerinden sonra 26 Ağustos’a ertelenen yeni iletişim teknolojisi 4G frekans ihalesi için yeni şartname yayınlandı. İlk yıl için yüzde 30, ikinci yıl için yüzde 40, üçüncü yıl için ise yüzde 45 yerlilik oranının arandığı 4G’nin 1 Nisan’da devreye girmesi planlanıyor.

Bu kez resmi gazete yerine mobil iletişim operatörlerine bizzat dağıtılan 4G frekans ihalesi şartnamesinde en çok dikkat çeken nokta ise yerlilik oranının arttırılması oldu. Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) hizmet ve altyapılarına ilişkin mobil elektronik haberleşme şebekesinin kurulması, geliştirilmesi, işletilmesi ve şebekenin yetkilendirme’ ihalesinin yeni şartnamesinde yer alan bilgilere göre yeni mobil iletişim teknolojisinin altyapısında ilk yıl en az yüzde 30 yerlilik oranı aranıyor. Bu oran ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl yüzde 45 olacak. Bu da yaklaşık 3 milyar Euro’luk asgari bedele sahip olan 4G teknolojisini kullanacak olan mobil iletişim operatörlerinin taktik değiştirmesini sağlayacak. Yerli üreticiler ise yeni ihalede bu kez şanlı olan taraf olacak.

AR-GE ŞARTI

Dün yayınlanan ihale şartnamesinde farklı olan noktalardan bir diğeri ise Ar-Ge. Bir önceki şartnameye göre mobil iletişim operatörlerinin 4G altyapısında daha fazla yerli Ar-Ge kullanması isteniyor. Böylece Türkiye’deki Ar-Ge istihdamının arttırılması ve 4G teknolojisinin daha fazla yerlileştirilmesi öncelikli olarak hedefleniyor.  Özellikle uzun zamandan beri konuşulan frekans yetersizliliği de son bulacak. Türkiye’de şu anda olan 183 Mhz olarak bulunan toplam bant genişliği ihale sonrasında 574 Mhz seviyesine kadar çıkacak. Bu da önümüzdeki dönemlerde yaşanacak veri sıkışmasının önününe geçilmesini sağlayacak. 4G ihalesi ile fiber altyapı yatırımlarının da artması bekleniyor. 4G’nin 1 Nisan 2016’dan itibaren kullanılması planlanıyor.
<< Önceki Haber 4G için geri sayım başladı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER