44 yılın kuraklık rekoru... Buğday tarlada kurudu

Kurak geçen kış nedeniyle Atatürk, Keban ve Karakaya gibi barajlara gelen su seviyesi yüzde 26.5 azaldı. Bu nedenle suya dayalı elektrik üretiminde azalma var. Bu yıl doğalgazdan elektrik üretimi nedeniyle elektrik fiyatlarında artış söz konusu.

SHABER3.COM

Suya dayalı üretimde elektrik 4 kuruşa mal olurken, doğalgaza dayalı üretimde maliyet en az 20 kuruş.

İSKİ’nin son verilerine göre İstanbul’daki 10 barajın doluluk oranı yüzde 65 düzeyindeyken, bu rakam Ankara’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 34 olarak hesaplandı.

Meteoroloji uzmanları da Türkiye’de bariz bir kuraklık yaşandığı yönünde hemfikir.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre barajlara 2016 yılında 63.7 milyar metreküp su gelmişti. 2017 yılında su miktarı yüzde 26.5 oranında azalarak 46.6 milyar metreküpe geriledi. Su miktarındaki bu durum elektrik üretim planlamasını da etkiledi.

2016 yılında suyun elektrik üretimindeki payı yüzde 24.8’di. 2017’de ise bu oran yüzde 19.8’e geriledi.

Pazartesi günü toplam üretim içinde suyun payı yüzde 18 düzeyinde olurken, bu oran salı günü yüzde 12’ye kadar düşürüldü.

2016 yılında doğalgazın toplam elektrik üretiminde payı yüzde 32.7 seviyesindeydi. 2017 yılında yüzde 37.1’e yükseldi. Bu hafta, doğalgazın elektrik üretimindeki payın yüzde 39-40 düzeyinde seyretti.

İstanbul’a su sağlayan Ömerli, Terkos, Darlık, Büyükçekmece, Alibey, Istrancalar, Sazlıdere, Kazandere, Elmalı ve Pabuçdere barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 65’e kadar düştü.

Ankara’da bulunan yedi barajın doluluk oranında da ciddi oranda düşüş gözlendi. Çamlıdere Barajı yüzde 18, Eğrekkaya Barajı yüzde 23, Kurtboğazı Barajı yüzde 50, Kavşakkaya Barajı yüzde 17, Akyar Barajı yüzde 14, Çubuk-2 Barajı yüzde 30, Elmadağ Kargalı Barajı yüzde 11 seviyelerine geriledi. Yedi barajın genel doluluk oranı ise yüzde 20’ye düştü.

Elmadağ Kargalı ve Akyar barajları su verme seviyelerinin altına düşmesi nedeniyle bu barajlardan Ankara’ya su verilemiyor. ASKİ Barajlar Daire Başkanlığı yetkililerinden yapılan açıklamaya göre ise barajlardaki mevcut su Ankara’nın bir yıllık su ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl’deki barajlarda da yeterli yağışın olmaması nedeniyle düşüş gözlendi. Keban Barajı’nın doluluk oranı yüzde 54’ten yüzde 30’a geriledi. Barajda 4 milyar 100 milyon metreküp su kaldı.

Atatürk Barajı’nın doluluğu yüzde 70’e geriledi

Kahramanmaraş’taki Ayvalı Barajı yüzde 8, Adatepe Barajı yüzde 33, Kandil Barajı yüzde 35, Menzelet Barajı ise yüzde 43 seviyesine geriledi.

Adıyaman ile Şanlıurfa arasında bulunan Türkiye’nin en büyük barajı Atatürk Barajı’ndaki su miktarında da düşüş var. Geçen yıl ocak ayı itibarıyla yüzde 90 doluluk oranına erişen Atatürk Barajı, 2018 ocak ayı itibarıyla yüzde 70 oranına gerilemiş durumda.

Ekilen buğdaylar tarlada çürümeye başladı

Son 44 yılın en kurak mevsiminin yaşanması tarım sektöründe de kaygılara neden oldu. Güneydoğu Anadolu'nun en önemli ovalarından biri olan Kızıltepe Ovası'nda bu yıl ekilen buğday tohumları kuraklığın etkisiyle çürümeye başlaması çiftçileri tedirgin etti. Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, buğday tarlasında yaptığı incelemede, sulu arazilerin bile kuraklıktan etkilendiğini ifade ederek, "Bu yıl bölgemizde kuraklık geçmektedir. Biz kışın ortasındayız. Ben 27 yıllık ziraat odası başkanıyım. Böylesi bir kuraklık görmedim. Bölgemizdeki sulu arazi bile kuraklıktan etkilenmektedir. Bu, Allah'ın taktiridir. Allah'ın emridir. Çiftçilerimiz çoğu şuanda tereddütlü ve perişan durumdadır" dedi. 


Tarım Mühendisi Sedat Ayyıldız ise kuraklık ile ilgili bir araştırma yaptıklarını ifade ederek, bu yılki kuraklığın ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Ayyıldız, "Bu sene bölgemizde yaşanan kuraklık nedeyli yaptığımız araştırmalarda, bir çok kuru arazilerde özelikle çimlenmenin olmadığını veya daha doğrusu çürümelerin başladığını tespit ettik. Bu durum, tohumda büyük bir kaygı ve büyük bir kayıpdır. Çiftçilerimiz şuan perişan bir durumdadır" diye konuştu.

Çiftçilerden Hamdullah Mahmutoğlu da, bu yıl ektikleri tohumların yağmur yağmamasından dolayı tarlayı tekrar ekmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Maalesef kuru tarım yapan çiftçilerimiz ektiği mahsülleri çıkmadı. Bu sene yağmur da yağmadı. Bir çok çiftçi tarlasını tekrardan ekmek zorunda kaldı. Çünkü, yere atığımız buğdaylarımız çıkmadığından dolayı ektiğimiz buğdayı kaldırıp tekrar ekmeye başlayacağız. Bu da bizim için büyük sıkıntı olacak. Bankalara olan borçlarımızı ödemeyecek duruma geleceğiz. Bu durumda devletimizin bize yardımcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Diken / Milliyet
<< Önceki Haber 44 yılın kuraklık rekoru... Buğday tarlada kurudu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER