4,5G ihalesinde ilk kazananlar belli oldu

4.5 G ihalesi başladı. İhalede Avea, Turkcell, Vodafone ve Netgsm yarışıyor. BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık'ın yönettiği ihalede teklifler açıldı.Kazananlar belli oldu. İhale başlamadan önce bazı basın kuruluşları salona alınmayınca kriz yaşandı.

4,5G ihalesinde ilk kazananlar belli oldu

Kamuoyunda 4.5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi Ankara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) devam ediyor. 900 MHZ B1 paketi ihalesini 216,8 milyon euroluk teklifle Avea kazandı. B2 paketi ihalesi ise kura sonucu 39,9 milyon euro ile Vodafone’un oldu. 900 MHZ B3 paketi ihalesini de 39,9 milyon euroluk teklifle Turkcell kazandı. 

A1 BANDINI VODAFONE KAZANDI
BTK'nın 800 MHZ frekans bandının A1 paketi için en yüksek teklifi 390 milyon Euro ile Vodafone verdi.

A2 PAKETİ AVEA'NIN OLDU
İhalede A1'in ardından, A2 paketinin satışı da gerçekleşti.Avea 380 milyon Euro ile A2 paketine en yüksek teklifi veren şirket oldu.A2 paketi için; Turkcell’in teklifi 375 milyon Euro, Avea’nın teklifi 374 milyon 1 Euro şeklinde gerçekleşmişti.Yanık, “Bu paket için iki geçerli teklif var. Turkcell sözlü artırmaya katılıyor. Avea katılıyor” demişti.

A3 PAKETİNİN KAZANANI TURKCELL
Turkcell, tek başına girdiği A3 paketi için 372 milyon 926 bin 13 Euro ile kazanan taraf oldu.




İhalede, 5 frekans bandında, her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden 20 frekans için satışlar sürüyor.



BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık’ın yönettiği 800 Mhz ihalesinin ardından 900Mhz B1,B2,B3 paketi ihalesi başladı. 900Mhz B1 paketi ihalesinde kapalı zarfta en yüksek teklifi 216,8 milyon euro ile Avea kazandı. 900Mhz B2 paketi ihalesinde kapalı zarfta en yüksek teklif 39,9 milyon euro oldu. 900Mhz B2 paketi ihalesinde Turkcell ile Vodafone sözlü artırmaya katılmadı ve iki firma arasında kura çekimi yapıldı. Kura çekimi sonucunda ise 39,9 milyon euro ile 900Mhz B1 paketi ihalesini Vodafone kazandı.







Turkcell ise 900Mhz B3 paketi ihalesinde kapalı zarfta 39,9 milyon euro teklif vererek ihaleyi kazandı. 4.5G 900 MHZ ihalesinde toplam 296,7 milyon euro gelir elde edildi. İhaleye 45 dakika ara verilerek tekrar saat 14.00'te devam edilecek.


 BASINA AKREDİTASYON KRİZİ 
Televizyonların bile canlı yayınladığı 4,5 G ihalesine  bazı basın kuruluşlarına akreditasyon uygulandı ve  “yerimiz dar” denilerek alınmadı.

Sözcü'de yer alan habere göre ihaleyi izlemek üzere bina önüne gelen Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı muhabirleri içeri alınmadı.





BTK iletişim yetkilileri, toplantı duyurusunu tüm medya kuruluşlarına gönderdiklerini, buralardan gelen geri dönüşler ve bildirilen isimler doğrultusunda gazetecileri salona aldıklarını söylediler. Yetkililer, salonun dar olması nedeniyle de ilk gelen gazetecileri içeri alabildiklerini iddia ettiler. Ancak, bildirimin bazı  medya kuruluşlarına gitmediği anlaşıldı. Zaman ve Cihan Ajansı’nın yanı sıra Bugün gazetesine de BTK’dan toplantıya ilişkin bildirim ve davet yapılmadı. Aynı şekilde Sözcü Gazetesi de 4,5G ihalesine çağrılmadı, yer darlığına ilişkin uyarı yapılmadı. Sözcü Gazetesi muhabirinin telefonla yaptığı toplantıya katılma talebi de “Buraya gelseniz de sizi içeri alamayız. Yerimiz doldu” denilerek geri çevrildi. İddiaya göre muhalif basın kuruluşları ihale salonuna alınmazken, yandaş medya kuruluşlarının muhabirlerine anında yer açıldı. Bu muhabirler ziyaretçi kartı verilerek salona girmeleri sağlandı.
<< Önceki Haber 4,5G ihalesinde ilk kazananlar belli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER