16 bin Türk Alman vatandaşlığını kaybetmiş!

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) Alman vatandaşlığından çıkarılanlara dair sorusuna verilen cevapta çarpıcı veriler yer aldı. Buna göre 2000’den itibaren 15 bin 968 kişi izinsiz olarak Türkiye vatandaşlığını aldığı için Alman vatandaşlığını kaybetti.

SHABER3.COM

"Irkçı parti" diye nitelenen Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) medyada yer alan "1 milyona yakın Türk’ün Alman vatandaşlığı gitti" haberlerini baz alarak hazırladığı ve Meclis’e sunduğu soru önergesine federal hükûmet cevap verdi. 

Cevapta Alman vatandaşlığına geçtikten sonra, 1 Ocak 2000'den itibaren izinsiz olarak Türkiye vatandaşlığını aldığı için Alman vatandaşlığını kaybedenlerin toplam sayısının 15 bin 968 olduğu yer aldı. 

Vatandaşlığı kaybedenlerin tamamına ikamet ve yerleşme izni verildiği belirtildi.

İHBAR EDİLDİLER

1 Ocak 2000’den itibaren Türkiye de dahil başka ülke vatandaşlığını izinsiz olarak geçtikleri için Alman vatandaşlığını kaybedenlerin toplam sayısı ise 18 bin 781 olarak belirtildi. 

2005 yılından beri tespit edilen aralarında Türkiye kökenlilerin de bulunduğu başka ülke vatandaşı 6 bin 994 kişi Alman vatandaşlığını kaybederken, 2006 yılında bu sayı 1.478. 

O yıllarda sayının yüksek olmasının nedeni ise hükümetin çağrısına uyan birçok kişinin ilgili mercilere başvurarak izinsiz Türkiye vatandaşlığına geçtiğini kendilerini ihbar etmesi.

250 BİN ÇİFTE VATANDAŞ VAR

Son yıllarda ise sayı oldukça düşük. 2020 yılının ilk yedi ayında 11 kişinin Alman vatandaşlığını aynı gerekçeyle kaybettiği açıklanırken, 2019’da sayı 485. 2018 yılında ise 706 kişi vatandaşlık hakkını kaybetti. 

Aynı cevapta Almanya’da çifte vatandaşlık hakkı kazanan Türkiyeli sayısının ise 2019 sonu itibarıyla 252 bin olduğu belirtildi. 

Hükûmet son üç yılda Alman vatandaşlığını koruyarak, Türkiye vatandaşlığına geçmek için müracaatlar alındığını da söylerken, son üç yılda toplam 146 kişinin bu yönde talebi olduğunu kaydetti. 

Cevapta federal İçişleri Bakanlığı'nın eyalet içişleri bakanlık ve senatörlüklerini, Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının pasaport ve nüfus yenileme işlemleri sırasında 1 Ocak 2000’den sonra izinsiz olarak Türkiye vatandaşlığına geçip geçmediklerinin incelenmesi yönünde uyardığı da kaydedildi. 

Federal hükûmetin konuyu Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle sık sık görüştüğü de soru önergesine verilen cevapta belirtildi.

AfD, ANGELA MERKEL HÜKÛMETİ'NE 14 SORU YÖNELTTİ

AfD Federal Meclis Grup Eş Başkanları Alice Weidel ile Alexander Gauland imzasıyla Federal Meclis’e sunulan önergede 14 soru yer almıştı. 

İlk soruda, Almanya’daki çifte vatandaş Türkiye kökenlilerin sayısını sorgulayan AfD, 1 Ocak 2000’den sonra izinsiz olarak Türkiye vatandaşlığına geçenlerden kaç kişinin tespit edildiğini ve bu kişilerle ilgili hükümetin ne tür bir yaptırım uygulayacağını sormuştu. 

Önergede, Alman vatandaşlığına geçtikten sonra izinsiz olarak Türkiye vatandaşlığı aldığı için vatandaşlık hakkını kaybedenler arasından kaç kişiye bildirim yapıldığı, Alman vatandaşlığını kaybedenlerden kaç kişinin yeniden oturma izni aldığı, bu kişilerin ilgili birimlerce nasıl tespit edildiği ve Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının tekrar izinsiz olarak Türk vatandaşlığını almamaları için ne tür önlemler alınacağı soruları dikkati çekti.
<< Önceki Haber 16 bin Türk Alman vatandaşlığını kaybetmiş! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER