111 bin tasfiye!

15 Temmuz'dan bu yana kamu kurumlarından atılan ya da görevden uzaklaştırılanların sayısı 110 bini aştı. Reuters, Türkiye basını ve kendi arşivinden yararlanarak 15 Temmuz’un ardından girişilen tasfiyenin dökümünü çıkardı. Bilhassa eğitim, emniyet ve yargıda yoğunlaşan tasfiyelere olağanüstü hal kararnameleriyle kapatılan onlarca medya kuruluşunda çalışan gazetecilerin işsiz kalması da eklenmişti.

Tasfiye operasyonu anayasa ihlali


Son rakam Müezzinoğlu’ndan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bugün katıldığı bir programda kamudan kesin olarak atılanların sayısının 70 bin 784 kişiyi bulduğunu kaydetti. Bakan, açığa alınıp soruşturması devam eden personel sayısını 56 bin 575, iade edilen personel sayısını 3 bin 500’ün üzerinde, toplam işlem yapılan personel sayısını da 131 bin olarak açıkladı.

İçişleri bakanlığı da bugün jandarmadan 419’u subay 1282 personelin görevden uzaklaştırıldığını duyurmuştu.

Reuters’in 1 Kasım itibariyle çıkardığı döküme göre ise darbe girişiminden bu yana kamuda açığa alınan ya da ihraç edilenlerin sayısı 111 bini buldu. Buna göre milli eğitimde 48 bin 500 kişi görevden uzaklaştırılır ya da atılırken, bu rakamı 22 bin kişiyle emniyet izledi. Sağlık, içişleri  ve adalet bakanlıkları ve orduda 34 bini aşkın kişi görevden uzaklaştırıldı ya da atıldı.

2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı

Öte yandan medya da darbe girişiminden önemli ölçüde etkilenen kurumlardan.

Kamuda medyada 400 kişi görevden uzaklaştıldı a ya da atıldı. Ayrıca gazete, dergi, televizyon kanalı ve haber ajanslarını içeren 170 medya kuruluşu kapatıldı. Bu kurumlarda çalışan 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı.

(DİKEN)
ÖNE ÇIKAN HABERLER