1 yaşında bebeği olan 4 aylık hamile Kadını gözaltında tutuyorlar

4 aylık hamile ve midesinden ameliyat olan Eda Kaplan bugün gözaltına alındı.

SHABER3.COM

15 Temmuz sonrası OHAL’de hamile kadınlar ile yeni doğum yapmış annelere yönelik hukuksuz uygulamalar devam ediyor. Niğde’de yaşayan Eda Kaplan bugün gözaltına alındı. Bir yaşındaki Elif  Nisa isimli bebeği olan Kaplan, 4 aylık da hamile.

Yakın zamanda midesinden ameliyatta olan Kaplan, Niğde’de gözaltına alındıktan sonra kilometrelerce uzaklıktaki Sinop’a götürülecek. Gerekçe ise görüntülü sistemin çalışmaması ve nöbetçi savcının Sinop’a getirilmesini istemesi gösterildi. Gözaltında olduğu için Kaplan’ın bir yaşındaki bebeğine anneannesi bakıyor. Sürekli ağlayan minik Elif Nisa ise annesini istiyor.


 
Türkiye’de mevcut durumda 700 bebek cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalmak zorunda bırakılırken yüzlerce hamile kadın tutuklu durumda.

YASALAR VE AİHM İÇTİHATLARI DİKKATE ALINMIYOR

15 Temmuz sonrası hukuksuz operasyonlar kapsamında doğum yapmış anneler tutuklanırken cezaevlerindeki hamile kadınlar da serbest bırakılmıyor. Yasalar ve AİHM içtihatları ise hakim ve savcıların keyfi kararlarının tersini söylüyor.

Herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun 16/4 maddesine göre, “Hapis cezası, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş kadınlar hakkında geri bırakılır.” ifadesi kullanılıyor. Yine aynı Kanunun 16. maddesine göre, “yukarıdaki hüküm “tutuklular”hakkında da uygulanır.” deniyor.

Uzmanlar 5275 sayılı Kanun’un, 16/4 ve 116. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, hamile kadınların ve bebeği altı ayı geçmemiş olanların tutuklanması, iç hukuka göre mümkün olmadığını vurguluyor.

İç hukuktaki bağlayıcı kararlar kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karar ve içtihatları da hamile kadın ve bebeği olan şüpheli ya da tutuklu anneleri koruma altına alıyor. AİHM kararları, ‘’Tutuklama sadece iç hukuka uygun olmakla kalmamalı, aynı zamanda keyfi de olmamalıdır. Kanunları kötü niyetli uygulama açık keyfiliktir.’’ diyor.

Hukukçular: Tutuklu avukatları tahliye talebinde bulunsun

Hukukçular şu noktaya dikkat çekiyor: “Yukarıdaki iki hüküm ışığında bu türden durumda olanların suç işledikleri iddia ediliyorsa, gözaltına alınmadan ifade çağrılmaları Anayasa m. 13’ün de gereğidir. Bu nedenle hamile olan ya da 6 aydan küçük bebeği olup da tutuklananlar veya avukatları, 5275 sayılı Kanunun 16/4 ve 116. Maddelerini gerekçe gösterip tahliye talebinde bulunmalıdır.’’

 

 
<< Önceki Haber 1 yaşında bebeği olan 4 aylık hamile Kadını gözaltında... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER