1.200 kişi not verdi, 35 sektörün en itibarlı firmaları seçildi


Pazarlama sektörünün önemli dergilerinden Marketing Türkiye ile pazar ve tüketici tutumu araştırmaları konusundaki yetkinliğiyle öne çıkan AKADEMETRE'nin işbirliğiyle düzenlenen 'The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri' sahiplerini buldu. 12 ilde 1.200 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerde 35 sektörde itibarını en çok artıran şirketler belirlendi. Yapılan araştırmaya göre kategorilerinde en başarılı olan isimler şöyle sıralandı: Dumankaya, Bellona, Koç Holding, Vestel, Alarko, Bosch, Memorial, Casper, Fox TV, Boğaziçi Üniversitesi, Greenpeace, Bimeks, Total, Ak Enerji, Pronto Tur, Groupama, Sarev, Markafoni, Hatemoğlu, Onur Air, Forum İstanbul, Namlı, Matraş, Netlog, Ekonomi Bakanlığı, Avea, Damla, Gliss, Loreal, Denizbank, Marc, Finish, Honda, Eti ve Beyazıt Öztürk.

Ödül töreni, Raffles İstanbul Zorlu Center'da yapıldı. Törene ödül alan firmalar katılırken, Beyaz video mesaj gönderdi. TV programının da cuma akşamı yayınlandığı için törene katılamadığını esprili bir dille anlattı. Törenin açılış konuşmasını yapan Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen Ocakoğlu, The One Awards ödüllerini bu yıl ikinci kez düzenlediklerini belirtti. Ocakoğlu, 'İtibar ve Marka Değer Performans Ölçümü'nü bir önceki yıl 12 sektörde gerçekleştirdiklerini bu yıl ise gelen talepler doğrultusunda sektör sayısını 35'e çıkarttıklarını söyledi. Pazarlamanın hedefinin itibarı ve algıyı yukarı çekmek olduğunun altını çizen Ocakoğlu, "Benim bulunduğum yerden; pazarlama dünyasının platformu olan Marketing Türkiye'den söylemem gerekli olan şey, pazarlama yatırımlarının aslında pazarlama harcamaları olmadığını gösteren bir çalışmaya imza atmış olduğumuz. Bence en önemli şey, sonuçlar itibarıyla baktığımızda herkesin bir miktar pazarlama harcaması dediği alanın aslında pazarlama yatırımı olduğunu kanıtlayan bir çalışmadır bu akşam." dedi. Günseli Özen Ocakoğlu son olarak pazarlama dünyasında emeği olan herkesi yürekten kutladı.

Daha sonra kürsüye gelenlerden Akademetre Research&Strategic Planning Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, araştırmanın yöntemi ve metodolojisi ile ilgili bilgi verdi. Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura da "Marka güçtür, marka güvencedir, marka imajdır, marka yarınlarımızın garantisidir. Ancak marka zor bir zenaattir. O bağlamda marka olmak için sabır ister, yatırım ister, imaj ister, vizyon ister. Bu bağlamda markayı yaratmak için her türlü çabayı her türlü kesimin göstermesi gerekir." şeklinde konuştu.

Marketing Türkiye ve AKADEMETRE tarafından gerçekleştirilen '2015 Yılı İtibar ve Marka Değer Performans Ölçümü' araştırması için toplam 12 ilde 1.200 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldı. Bu çerçevede 35 sektörde itibarını en çok artıran şirketler belirlendi. Ayrıca bu markaların başarısında pay sahibi olan reklam ve halkla ilişkiler ajansları da ödüllendirildi. Çalışmanın modeli; 'Genel Başarı' ve 'Yıl Performansı' olmak üzere iki aşamadan oluştu. Genel başarı değeri 'Marka Bilinirliği', 'Yakından Tanıma Skoru', 'Güven Skoru', 'Farklılık Skoru', 'İletişim ve Reklam Çalışmaları Beğeni Skoru', 'Tavsiye Skoru', 'Ticari Faaliyetlerini Destekleme Skoru', 'Sosyal Sorumluluk Beğeni Skoru' ve 'Genel Beğeni Skoru' olmak üzere dokuz ana kriterin itibar ve marka değeri üzerindeki etkisine göre ağırlıklandırılmasıyla ortaya konuldu. Çalışmanın ikinci ayağı olan 2015 performans değerlendirilmesinde ise aynı kriterlere göre markaların yıl içi başarıları belirlendi.

İTİBARINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR

Araştırmada sektörlerine göre itibarını en çok arttıran marka ve kurumlar; gıda kategorisinde Eti, holdinglerde Koç Holding, içecekte Damla, kişisel bakımda Gliss, kozmetikte Loreal, ve bankacılıkta Denizbank oldu. Ev temizlik ürünleri kategorisinde Marc, temizlik ürünlerinde Finish, otomotivde Honda, telefon operatöründe Avea, beyaz eşyada Bosch, kahverengi eşyada ise Vestel ödül alan firmalar arasında yer aldı. Bunun yanında sağlıkta Memorial, dernek/vakıf kategorisinde Greenpeace, elektronik markette Bimeks, akaryakıtta Total, enerjde Ak Enerji, iklimlendirmede Alarko, turizmde Pronto Tur, sigortada Groupama, kamu kurumlarında Ekonomi Bakanlığı yer aldı. Medya ve yayıncılıkta Fox TV, ev tekstilinde Sarev, e-ticarette Markafoni, elektronik/teknolojide Casper, tekstil/giyimde Hatemoğlu, hava yolunda Onur Air, eğitimde Boğaziçi Üniversitesi, AVM'de Forum İstanbul, hipermarkette Namlı, mobilyada Bellona, ayakkabı/çanta ve deri giyimde Matraş, lojistikte Netlog ve gayrimenkulde Dumankaya oldu. Yılın en başarılı ünlü ismi ise Beyazıt Öztürk seçildi.
CİHAN
<< Önceki Haber 1.200 kişi not verdi, 35 sektörün en itibarlı firmaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER